voetbalveld

De gelijkenissen tussen ondernemers en profvoetballers

We naderden de extra tijd en de score stond 3–3. Na de 3–1 achterstand begon de moed ons in de schoenen te zinken, maar we kwamen terug en we leken af te stevenen op een moedeloos gelijkspel.
0 Shares
0
0
0

We naderden de extra tijd en de score stond 3–3. Na de 3–1 achterstand begon de moed ons in de schoenen te zinken, maar we kwamen terug en we leken af te stevenen op een moedeloos gelijkspel. Een gelijkspel betekende dat we de promotie misliepen, een scenario waar niemand zich aan had verwacht gezien onze uitstekende prestaties van de afgelopen weken. Het tempo begon af te zwakken en er heerste een sombere sfeer in het stadion. Ik voelde de energie uit mijn lichaam sijpelen en keek naar de andere spelers. De stilte in het stadion werd plots onderbroken. 1 supporter riep luidkeels ‘komaan FC!’. Hij riep het nog een drietal keer. Net toen hij wou opgeven omdat niemand aansloot bij zijn gezangen, riep iemand in de tegenoverstaande tribune hem toe “KOM-AAN FC!”. Twee mensen werden uiteindelijk 20 mensen, 20 mensen werden er 200 en uiteindelijk zongen ruim 15.000 mensen ons toe.

Ik keek naar de supporters die alles gaven en keek vervolgens opnieuw rond mij. Mijn medespelers die er eerst moedeloos bijstonden, waren nu aan het sprinten voor hun leven. Op dat moment kon ik ondervinden hoe je werkelijk het vuur in iemand zijn ogen kan zien. Dit was het moment. Iedereen voelde het.

Onze keeper trapte de bal met een verre uittrap naar de middenvelder en ik sprintte samen met de andere flankspeler richting de zestien van de tegenstander. Ik kreeg de bal en paste hem centraal terug naar de sterspeler van het team, die de bal heroïsch op de doellijst knalde. De bal kaatste terug en de rechterflankspeler kon hem opvangen met zijn borst. Er was te weinig ruimte om een kans op doel te krijgen, maar de speler zag dat ik vrijstond. Hij kapte zich vrij en waagde zich aan een splijtende voorzet naar mij. Ik zag de bal naderen, nam hem zonder nadenken op de wreef en knalde hem tegen het net. Het was allemaal muscle memory, er kwam geen denkwerk aan te pas.

Het moment na de goal is een gat in mijn geheugen. Ik stond glazig voor me uit te staren en werd vervolgens omver geduwd. Onder mij voelde ik het veld daveren van de supporters die allemaal op en neer stonden te springen. De promotie was een feit.

Wat een FIFA-match was dat, ik zal het nooit vergeten! Ik vroeg me af of dit het meest stressvolle moment in mijn leven was geweest en toen realiseerde ik me dat ik ook ondernemer ben. Stress en prestatiedruk zouden deel blijven van mijn leven en het deed me nadenken over de andere overeenkomsten tussen topondernemers en profvoetballers.

Success is no accident. It is hard work, perseverance, learning, studying, sacrifice and most of all, love of what you are doing or learning to do — Pelé

Over het algemeen kunnen we stellen dat beide kampen leven volgens het credo ‘hard work pays off’. Dit zijn de andere overeenkomsten tussen profvoetballers en ondernemers:

Verslaafd aan zelfverbetering

Ondernemers hebben net zoals profvoetballers de drang om het beste uit zichzelf te halen. Ze blijven zichzelf verbeteren met het oog op resultaten. Elke dag staan profvoetballers en ondernemers op met dezelfde gedacht: “vandaag word ik beter dan gisteren”. Het is zelf niet iets waar ze zichzelf aan moeten herinneren, het zit gewoon ingebakken. Zelfverbetering is deel van hun DNA.

Denken op lange termijn

Soms moet je het bekijken op de langere termijn. Soms is het niet altijd even eerlijk. Het eindresultaat is niet altijd representatief voor het matchbeeld. Het ene team kan 10 schoten van ver buiten de 16 meter tegen de doellat knallen en toch verliezen door het ondergeschikte team dat er in de laatste minuut semi per ongeluk eentje in doel werkt.

Als ondernemer beoordeel je je levenswerk niet op basis van een slechte dag of een slechte maand. Je kijkt hoe alles loopt op de lange termijn en weet dat sommige strategieën tijd nodig hebben om hun vruchten af te werpen.

Levenslang trainen

Als ondernemer moet je blijven bijleren. Je moet jezelf blijven verbeteren. Profvoetballers trainen hun traptechniek, ondernemers hun onderhandel- en managementtechnieken. Wanneer er nieuwe regels komen of middelen die je spel kunnen verbeteren, dan worden die meteen onderzocht. De tegenstander staat niet stil dus dat doe jij beter ook niet.

Mentaal snel kunnen schakelen

Na een verloren match hebben profvoetballers niet veel tijd om te rouwen en aan zichzelf te beginnen twijfelen, de week erop moeten ze er opnieuw staan voor de volgende match.

Heb je een klant verloren? Dan is het belangrijk om even te bekijken waar het precies verkeerd is gegaan, maar bekijk alles nuchter. Word niet emotioneel en begin niet te twijfelen aan jezelf. Leer wat je kan leren, ga vooruit en zoek een nieuwe klant waarop je je nieuwe ervaring meteen kan toepassen.

Op papier de beste zijn betekent niets

Het kan gek lopen, underdogs winnen vaak matchen waarbij iedereen bij afloop met verstomming geslagen is. Als jij je dus de underdog voelt, voel je dan niet te geïntimeerd. Maak gebruik van die underdog status. Leicester City deed het ook en ze werden ermee in mei 2016 kampioen van Engeland.

Onderschat worden kan je uiteindelijk veel voordeel opleveren. Als je de wereld wil overnemen gaat het een stuk beter als iedereen je rustig laat gaan omdat ze je onderschatten dan wanneer de FBI je constant op de hielen zit omdat je een ‘person of intrest’ bent (disclaimer: de wereld overnemen is illegaal, maar je mag er wel naar streven).

Dit mes snijdt aan twee kanten, want andere kunnen ook hún underdogpositie gebruiken om hun eigen voordeel te behalen. Onderschat dus niemand. Je mag gerust zelfvertrouwen hebben en geloven in jezelf, maar er is een verschil tussen zelfvertrouwen hebben en iemand onderschatten. Wanneer je in voetbal je tegenstander onderschat, begin je roekeloos te spelen. Een voetbalteam herkent dit gedrag snel en weet precies hoe ze hier hun voordeel uit kunnen halen.

De negativiteit filteren

Een gemiste kans, een fout van een doelman, … Een speler die de ene week de hemel wordt ingeprezen kan een andere week de boeman zijn. Het voelt alsof de hele wereld plots tegen je is. Op zo’n moment kan je enkel terugvallen op jezelf en je geloof in jezelf.

Er zullen mensen zijn die in je blijven geloven (dat zijn je beste vrienden, verzorg die relaties goed), maar meer mensen zullen aan je twijfelen. Handel vanuit je eigen intrinsieke motivatie en niet omdat je de goedkeuring of het aanzien van anderen zoekt.

Aanvaarden dat er geen gebrek aan concurrentie is.

Je bent niet de enige die topondernemer wil worden, net zoals het merendeel van de jongens meteen zou tekenen voor een carrière als profvoetballer. Slechts een heel klein deel van de voetballers kan er genoeg geld mee verdienen om ervan te leven. Voor ondernemers geldt hetzelfde. Veel ondernemingen falen binnen de eerste 3 jaar, maar daar laat jij je niet door ontmoedigen. Je ziet de grote concurrentie als een motivatie, je geniet van het proces, de zelfverbetering die nodig is en het professioneel uitwerken van je passie.

Van elke (kleine) overwinning geniet jij extra hard, net omdat je weet dat er zoveel concurrentie is.

Je begrijpt dat er een tactiek nodig is

Voetbal kan ook een inspiratie zijn voor het leiden van je bedrijf. Zo moet je de juiste man op de juiste plaats zetten, zorgen dat iedereen op elkaar is afgestamd, een tactiek kunnen voorleggen waar iedereen achter staat … Het ondernemerschap kan zwaar zijn, maar als het te zwaar wordt (voor een lange periode) heb je mogelijks niet de goede spelers in je team. Probeer het in zo’n momenten even te zien als een spelletje voetbal. Wees eerlijk en zoek de zwakke schakels in je team, ook als jij dat zelf bent. Het is niet menselijk om in elke positie op een voetbalveld uit te blinken, dus probeer dat ook niet. Herken de zwakke plekken in je opstelling en probeer die te verstevigen met nieuwe (of extra) spelers.

God gives gifts to everyone, some can write, some can dance. He gave me the skill to play football and I am making the most of it. — Ronaldinho

Controle is alles

De bal blind naar voren trappen om hem zo snel mogelijk in de 16 van je tegenstander te krijgen is zelden een goeie tactiek. Het is altijd beter om de controle te houden en de bal rond te spelen tot je een open ruimte ziet. Je tegenspeler kan niet scoren als hij de bal niet heeft. Risico nemen kan (en moet soms wel), maar wees extra alert op zo’n momenten.

Blijf rustig

Het moment waarop de tegenstander een mental breakdown heeft tijdens een FIFA-match is altijd heel duidelijk te merken. In eerste instantie gaat hij veel sneller beginnen spelen door te sprinten en diepe steekpasses te geven. Als jij rustig blijft, kan je hier optimaal gebruik van maken door de steekpas te onderscheppen en een tegenaanval op te zetten. Het tweede doelpunt is al snel een feit en je tegenstander zit nog dieper in de put. Maar het omgekeerde is ook waar, een tegendoelpunt valt dikwijls net nadat jij hebt gescoord. Je verliest je focus, je overschat jezelf en hebt het gevoel dat het geluk aan je zijde is. Je laat je verleiden door gewaagde steekpasses en mooie dribbels, die onvermijdelijk verkeerd aflopen en je de tegenstander de kans geeft op een doelpoging.

Het is allemaal begonnen met een passie

De grote profvoetballers hebben reeds een bal aan hun voeten van zolang ze zich kunnen herinneren. Dagelijks speelden ze als kind voetbal omdat ze het nu eenmaal leuk vonden, ze wilden het constant doen. Een onschuldig kinderbrein denkt niet aan wat hen later veel geld gaat opleveren, ze willen gewoon doen wat ze leuk vinden.

Een geboren ondernemer handelt vanuit dezelfde passie. Ze zijn een ondernemer omdat ze het nu eenmaal leuk vinden, het is hun passie. En of ze dan meer of minder verdienen dan een gemiddelde arbeider kan hen geen moer schelen.

Alles kan

Sensationele remontada’s gebeuren wekelijks (kijk maar naar Barcelona — Roma), underdogs winnen topcompetities en spelers die jarenlang te horen hebben gekregen dat ze niet goed genoeg zijn staan plots aan de top. Voetbalscenario’s kunnen vaak klinken als sprookjes, maar het is de realiteit. Alles kan.

Geef een reactie