house of cards

Waarom je WordPress-website breekt en ik er niets mee te maken heb

0 Shares
0
0
0

Klanten die je een WordPress-website hebt verkocht, zie je vroeg of laat terug. Niet per se omdat ze tevreden zijn en hun website willen uitbreiden (al gebeurt dat natuurlijk ook!), maar ook omdat de website ‘plots’ kapot is gegaan. Iets heeft de website gebroken en dan wordt er al vaak eens boos naar de ontwikkelaar – naar mij dus – gekeken. Toch kan de ontwikkelaar er niets aan doen dat je website plots gebroken is, hoe graag hij het ook zou willen vermijden.

WordPress is een kaartenhuisje

WordPress is een kaartenhuisje. Wat de klant krijgt bij oplevering, is een stevig kaartenhuisje dat perfect is opgebouwd en er gelikt uitziet. Eigen aan een kaartenhuisje is echter dat elke kaart even belangrijk is om het eindresultaat in stand te houden. In WordPress stelt elk onderdeeltje van WordPress (de WordPress-software, het thema, plugins, …) een kaart voor. Elk van die kaarten wordt ontwikkeld door een andere ontwikkelaar die we in de meeste gevallen zelfs niet eens kennen. “Ergens op de wereldbol” heeft er iemand een plugin ontwikkeld die een functionaliteit aanbiedt die je in je website wil. Dat heeft als grote voordeel dat je in enkele klikken over een functionaliteit kan beschikken met een minimum aan kosten (soms zelfs gratis), maar de keerzijde van de medaille is dat je afhankelijk bent van het werk van die ontwikkelaars die je niet eens kent en die moeilijker te bereiken is dan je lokale webdesigner.

WordPress-plugins hebben het grote voordeel dat je in enkele klikken een nieuwe functionaliteit krijgt, maar per plugin is er opnieuw een onderdeel waar je afhankelijk van bent.

Die ontwikkelaar kan eender wanneer beslissen om een update uit te voeren of – erger – om de ondersteuning voor zijn of haar plugin stop te zetten. In dat geval moet je op zoek naar een alternatief en bij updates loop je het risico dat er een conflict is met andere plugins op je website.

Dus gewoon nooit updates doen?

Absoluut niet. Je moét updates doen. Zonder updates wordt je website een beveiligingsrisico. Updates bevatten vaak beveiligingsverbeteringen. Wanneer een ontwikkelaar een kwetsbaarheid in zijn plugin vindt, rolt de ontwikkelaar een update uit die het lek dicht. Wanneer je de update niet uitvoert, blijft je website dus kwetsbaar voor dit beveiligingsrisico. Er mag dus geen enkele twijfel zijn over het feit of je echt die updates moet uitvoeren. Toch moet er altijd voorzichtig geboden zijn wanneer je beslist om updates uit te voeren, zeker bij grote versie-updates van WordPress. Het is vaak na het uitvoeren van updates dat ik bericht krijg van klanten dat er plots problemen zijn met hun website.

Net dan heb je nood aan een goede webdesigner die ervaring heeft met WordPress. Zo voorkom je dat je kaartenhuisje geen huisje wordt dat enkel en alleen wordt rechtgehouden met duct tape. Op die manier krijg je namelijk heel wat ‘technical debt’, maar dat is voor een andere blogpost.

Voorkom dat je WordPress-website een kaartenhuisje is dat enkel recht wordt gehouden door duct tape.

Don’t shoot the messenger

Op dat moment is je webdesigner niet meer dan een boodschapper, iemand die je moet vertellen dat “je website gebroken is omwille van updates van andere ontwikkelaars”. Als klant is het dan belangrijk om te weten hoe WordPress werkt en bewust te zijn van de eerder genoemde afhankelijkheden. Je webdesigner zal je met veel plezier helpen om de website terug op punt te krijgen, maar weet dus dat het niet zijn of haar schuld is dat je website plots niet meer goed werkt. Dat is nu eenmaal de kostprijs van WordPress. Het alternatief zou een volledig op maat gemaakte website zijn met zelf ontwikkelde functionaliteiten, maar dan betaal je natuurlijk een veelvoud in vergelijking met een WordPress-website.

Alles heeft zijn prijs. Een WordPress-website heeft een lagere startprijs, maar heeft behoefte aan regelmatige updates om de website gezond te houden.

Geef een reactie
You May Also Like
website statistics

Meer inzicht in je website met Google Analytics

“Een goede website is nooit af,” luidt het gezegde. Technologieën veranderen, het gedrag van bezoekers verandert … Hoe weet je überhaupt of je met je website de gewenste resultaten boekt? Kortom, je hebt cijfers nodig om af te toetsen of er iets moet veranderen aan je website.
smartphone statistics

Zo trek je extra bezoekers aan op je website

In het maken en onderhouden van een website kruipt er behoorlijk wat tijd, maar daar stopt het helaas niet. Als je écht wil scoren met je website, moet je er op verschillende fronten voor zorgen dat bezoekers hun weg vinden naar je website en er uiteindelijk ook willen blijven.
confession

De 7 hoofdzonden van webdesign

Dat het gebruik van Comic Sans absoluut uit den boze is wisten we al allemaal, toch? Toch?! In dit stuk gaan we echter wat dieper en kijken we naar de zeven hoofdzonden binnen webdesign die schreeuwen “ik ben een amateur.”